Dietrich Bonhoeffer

Een film en een gesprek over zijn werk en zijn leven. 

Agent of Grace is de enige speelfilm over het leven van de wereldberoemde predikant en spion Dietrich Bonhoeffer. 

Duitsland is in de ban van Hitler en de nazi’s. De Joden worden systematisch uitgeroeid en tegenstanders van het nationaal-socialisme worden opgepakt. Wat kan ik in mijn eentje tegen zo’n regime beginnen? Mag ik de andere kant opkijken of moet ik echt iets doen? Met die vragen worstelt de predikant Dietrich Bonhoeffer en hij neemt een besluit.

Na het uitbreken van de oorlog mag Bonhoeffer al snel zijn beroep niet meer uitoefenen. Hij besluit te gaan werken voor de Abwehr, de militaire inlichtingendienst van het Duitse leger, die tegelijkertijd ook het centrum van het lokale verzet tegen Hitler is. Bonhoeffer is betrokken bij verschillende operaties tegen het regime, totdat hij in 1943 gearresteerd wordt en gevangen wordt gezet. Vlak voor de bevrijding in 1945 is Bonhoeffer op persoonlijk bevel van Hitler gedood. 

In zijn cel heeft hij indringende overdenkingen over de Bijbel geschreven. Wat hij daar schreef is, juist omdat hij het in de gevangenis schreef, ook voor onze tijd uitdagend en inspirerend. Al zijn overdenkingen stonden in het teken van de vraag: op welke manier kan ik een volgeling zijn van Jezus? 

Na een korte inleiding kijken we samen de film over zijn leven en werk (1 uur en 20 minuten) daarna hebben we gelegenheid voor een gesprek.

Thema-moment

Datum

21 oktober 2020

Algemene informatie

Bekijk algemene informatie

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!