Stil-leven

Programma

De plek van introverten in de kerk. Hoe kun je je plaats vinden in een extraverte cultuur?

Ben je rustig, weloverwogen en beschouwelijk? Moet je aan een onbekend gezelschap even wennen? Geniet je wel van sociale contacten, maar vind je het ook niet erg om alleen te zijn – sterker nog: kom je op energie als je je even terugtrekt en ruimte krijgt voor innerlijke beleving en overweging? Word je een beetje zenuwachtig als van je wordt gevraagd energiek, enthousiast, actie-gericht, spraakzaam en assertief te zijn? En word je moe als je constant te midden van mensen, activiteiten en allerlei dingen bent? Dan is de kans groot dat je introvert bent.

We leven in een extraverte cultuur. Zoals de samenleving de extraversie van beleving en presentatie waardeert, zo sluipt dit ook de kerk binnen. Want wat waarderen we? Een kerkdienst waar iets te beleven valt. Uitdrukking, uitstraling en emotie. Meedoen in gesprekskringen. Het is niet de bedoeling over deze tendensen te oordelen, maar wat als je dit niet past?

Natuurlijk moeten we dit niet benaderen vanuit extremen. De meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken, afhankelijk van de situatie en het gezelschap waarin zij verkeren, hun gezondheid, hun algemeen energieniveau en hun leeftijd. Toch is het goed om aandacht te vragen voor de introverte kant. Sinds het verschijnen van het boek van Susan Cain over introversie (Quiet/ Stil) staat het thema weer op de agenda. We zullen ook beslist haar TED talk beluisteren. Op deze thema-avond (of: In het tweede deel van de mini-cursus) vragen we aandacht voor de eigenschappen en vooral ook de kracht van de introverte persoon in het

Thema-moment

Datum

13 november 2019

Algemene informatie

Bekijk algemene informatie

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!